Parzystość i nieparzystość funkcji
Jarosław: Zbadać parzystość funkcji f(x)= 2x/(x2+7)
Badając nieparzystość funkcji czyli −f(x)=f(−x)
−f(x)= −[2x/(x2+7)] w liczniku wszystko jasne −2x ale zastanawia mnie mianownik czy pierwszy
minus wciągnie kwadrat gdyż x2 ⇔x>0 czy ten − się zredukuje z minusem przy 7 i w efekcie
będzie w mianowniku x2+7 czyli nieparzysta funkcja
5 lut 22:36
Basia:
| | 2*(−x) | | −2x | | 2x | |
f(−x) = |
| = |
| = − |
| = −f(x) |
| | (−x)2+7 | | x2+7 | | x2+7 | |
(−x)
2 = (−x)(−x)=x
2
5 lut 22:57