Prawdopodobienstwo
Ewa224: Urna zawiera 5 kul ponumerowanych od 1 do 5. Losowano z niej osiem razy ze zwracaniem po
jednej kuli i zapisywano wylosowane numery kolejno, od strony lewej do prawej. Zapisane cyfry
utworzyly liczbe osmiocyfrowa. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia, ze w doswiadczeniu
otrzymamy liczbe parzysta, w ktorej zapisie dziesietnym znajda sie dokladnie trzy trojki
i co najmniej jedna piatka. Wynik podaj w postaci nieskracalnego ulamka zwyklego.
Mam problem z rozwiazaniem tego zadania. Moglby ktos mi pomoc
5 lut 22:26
Mila:
Coś policzyłaś? Masz odpowiedzi− to z matury próbnej?
5 lut 23:00
Basia: Cześć
Milu 
Liczyłam to dwoma sposobami i mam różne wyniki. Gdzieś robię błąd.
1 sposób
parzysta = 2
zostały cztery miejsca
| | | | | | | | | |
przynajmniej jedna 5 = | *33+ | *32+ | *31+ | *30=175 |
| | | | | |
i oczywiście iloczyn
2 sposób
parzysta = 2
zostały cztery miejsca
gdybym mogła rozmieszczać dowolnie byłoby 4
4=256
nie ma żadnej piątki = 3
4=81
co najmniej jedna = 256−81=175
Nie ma błędu; kalkulator kłamie albo gdzieś zrobiłam czeski błąd
| | 2*35*175 | | 2*5*7*5*5*7 | | 2*7*7 | |
czyli P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 58 | | 58 | | 55 | |
5 lut 23:10
Ewa224: Tak to z matury próbnej. Niestety nie mam żadnego wyniku
5 lut 23:20
Mila:
|Ω|=5
8
1) liczby parzyste z trzema trójkami:
333x
1x
2x
3x
4,2 lub 4
x
i∊{1,2,4,5}
2) liczby parzyste z trzema trójkami bez piątki:
x
i∊{1,2,4}
3)
A− utworzono liczby parzyste z trzema trójkami z co najmniej jedną "5".
|A|=35*256*2−35*81*2=70*(256−81)=70*175
| | 14*5*7*52 | | 98 | | 98 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 58 | | 55 | | 3125 | |
5 lut 23:23
Mila:
To mamy
Basiu zgodność.
Drugi sposób:
1)liczby parzyste z trzema trójkami i jedną "5":
3335x1x2x3,2 lub 4 oraz x
i∊{1,2,4}
| | 4! | |
* |
| *33*2=35*4*2=35*8*27 |
| | 3! | |
2)liczby parzyste z trzema trójkami i dwiema "5"
33355x1x2,2 lub 4 oraz x
i∊{1,2,4}
| | 5! | |
* |
| *32*2=21*10*9*2=210*18 |
| | 3!*2! | |
3) liczby parzyste z trzema trójkami i trzema "5"
| | 6! | |
* |
| *3*2=7*20*6=840 |
| | 3!*3! | |
4) liczby parzyste z trzema trójkami i czterema "5"
A− utworzono liczby parzyste z trzema trójkami z co najmniej jedną "5"
|A|=35*8*27+210*18+840+35*2=70*175
5 lut 23:41