Czworokat ABCD
Filip: W czworokacie ABCD dane są: |AC|=5, |∡BAD|=|∡BCD|=90, sin∡ABC=
√53. Oblicz długość
przekatnej BD tego czworokata.
Bardzo bym prosil o ladne wytlumaczenie
5 lut 22:22
Eta:

1/ Na takim czworokącie można opisać okrąg ( dlaczego? ...
2/ rysunek
3/ Długość przekątnej |BD|= 2R −−−dł. średnicy okręgu
4/ Z twierdzenia sinusów w ΔABC
| 5 | | √5 | |
| =2R i z treści zadania sinβ= |
| |
| sinβ | | 3 | |
zatem
| | 3 | |
|BD|=2R= 5* |
| = ............ |
| | √5 | |
5 lut 22:49
Filip: A zawsze ta odległość BD jest równa średnicy? Czy jak to udowodnić?
5 lut 23:00
Eta:
W treści zadania masz podane,że kąty przeciwległe są kątami prostymi
to kąty BAD i BCD są kątami wpisanymi opartymi na średnicy okręgu opisanego
zatem przeciwprostokątne tych trójkątów to |BD|=2R
5 lut 23:16
Filip: A no tak

dziękuję za pomoc
5 lut 23:19
Eta:
5 lut 23:20