Funkcje wymierne
Matemania: Rozłóż funkcje wymierną na rzeczywiste ułamki proste:
Nie mam pojecia jak to zrobic.. Próbowałem licznik zrobic ze wzoru skróconego mnozenia, a z
mianownika wyciągać x'a , ale kompletnie mi sie to miesza

Pomógłby ktoś?
5 lut 21:40
jc: Nie da się.
| | x3+3x−3x+1 | | 3x−1 | |
... = |
| =1− |
| |
| | x3+3x | | x(x2+3) | |
Możesz rozłożyć drugi składnik.
5 lut 21:48
Basia:
| x3+1 | | x3+3x−3x+1 | |
| = |
| = |
| x3+3x | | x3+3x | |
czyli
| −3x+1 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| x(x2+3) | | x | | x2+3 | |
czyli
A(x
2+3)+x(Bx+C)= −3x+1
Ax
2+3A+Bx
2+Cx = −3x+1
(A+B)x
2+Cx+3A = −3x+1
A+B=0
C = −3
3A=1
C=−3
i masz
| x3+1 | | 1 | | −(1/3)x−3 | |
| = 1+ |
| + |
| = |
| x3+3x | | 3x | | x2+3 | |
| | 1 | | −x−9 | | 1 | | x+9 | |
1+ |
| + |
| =1+ |
| − |
| |
| | 3x | | 3(x2+3) | | 3x | | 3(x2+3) | |
5 lut 21:50
Matemania: Dziękuje Basiu. Cholera.. wpaść na tak banalny pomysł jest strasznie trudno

(dodanie i
odjęcie 3x) Dobrej nocy !
5 lut 22:15
Basia: Można zwyczajnie podzielić licznik przez mianownik.
Zawsze jeżeli stopień wielomianu z licznika ≤ stopnia wielomianu z mianownika.

Dobranoc
5 lut 22:24