geometria trójkąta i okręgów
Piotrek: W trójkącie ABC: kątB = 120°, |AC| = 7, |AB| = 3. Uzasadnij, że stosunek długości promienia
okręgu opisanego na tym trójkącie do długości promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt jest
mniejszy niż 5.
5 lut 21:19
Eta:

1/ rysunek
| | 7 | | 7√3 | |
2/ z tw. sinusów R= |
| ⇒ R= |
| |
| | sin120o | | 3 | |
3/ z tw. cosinusów 7
2= 4a
2+9+2*2a*3*(1/2) bo cos120
o= −1/2 i a >0
to 4a
2+6a−40=0 ⇒ .... a=5/2
| | 1 | | 15√3 | |
to |BC|=2a= 5 i P(ABC)= |
| *3*a√3 = ...........= |
| |
| | 2 | | 4 | |
4/ P=r*p , p−−− połowa obwodu
| | 2P | | √3 | |
to r= |
| ⇒ .......... r= |
| |
| | 3+7+5 | | 2 | |
| | R | | 14 | |
to |
| = ......... = |
| <5 |
| | r | | 3 | |
c.n.u.
5 lut 22:33
Marcin: R nie powinno być 14√3/3?
20 mar 12:59
janek191:
| | √3 | |
R JEST ŹLE OBLICZONE, BO SIN 120o = |
| |
| | 2 | |
20 mar 13:04
Eta:
Jest ok

bo R=7
√3/3 i r=
√3/2
| | 7√3 | | 2 | |
to R/r= |
| * |
| = 14/3 |
| | 3 | | √3 | |
20 mar 13:05
Eta:
Raaaaaaaaaaaacja

R= 14
√3/3
20 mar 13:06
Marcin: No i teraz nie wychodzi
20 mar 14:41
Eta:
Wszystko dobrze napisałam !
Janek mi
namieszał !
| | 7 | | 7√3 | |
z tw sinusów 2R= |
| ⇒ R= |
| ( jest ok |
| | sin120o | | 3 | |
20 mar 16:57
Marcin: Dziękujemy Eta <3
20 mar 17:01
Eta:
Na zdrowie
20 mar 17:04