funkcje wymierna
Marcin: Narysuj wykres funkcji g(x) = f(x−2) −3 gdzie f(x) = 3x. Wyznacz zbiór wartości i miejsce
zerowe funckji g. Podaj wzór funkcji g. Określ liczbę rozwiązań Ig(x)I = k w zależności od
wartości parametru k
5 lut 21:00
ite:

| | 3 | |
g(x) = f(x−2)−3= |
| −3 D=R−{2} ZW=R−{−3}, |
| | x−2 | |
| | 3 | | −3x+9 | |
szukamy miejsca zerowego |
| −3=0 |
| =0 x=3 |
| | x−2 | | x−2 | |
liczba rozwiązań Ig(x)I = k
a/ brak rozwiązań dla k∊(−
∞,0)
b/ jedno dla k=0 oraz k=3
c/ dwa miejsca zerowe dla k∊(0,3)∪(3,
∞)
5 lut 22:23
ite: poprawka
c/ dwa rowiązania dla k∊(0,3)∪(3,∞)
5 lut 22:26