Ktoś chce pomóc?
Tomandero: Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny, jeśli wiemy , że długość boków
tego trójkąta twarzą ciąg arytmetyczny o roznicy 3.
5 lut 20:48
Satan: a2 + (a + 3)2 = (a + 6)2
a2 + a2 + 6a + 9 = a2 + 12a +36
a2 − 6a − 27 = 0
Rozwiązujesz, założenia uwzględniasz, wyliczasz promień ze wzorku.
5 lut 21:00
Krzysiek60:

a+6= (a−r)+[(a+3)−r]
a
2+(a+3)
2= (a+6)
2
a>0 i r>0
5 lut 21:02
Eta:

1/ Boki takiego trójkąta : a, b= a−3, c= a+3 , a>3
z tw. Pitagorasa a
2+(a−3)
2= (a+3)
2⇒ ............ ⇒ a=12
to a=12, b=9, c=15
| | a+b−c | |
rw= |
| =............ |
| | 2 | |
5 lut 21:04
Tomandero: A wyjaśnisz jeszcze dlaczego r=a+b−c/2 ? I dlaczego b= a −3 ?
5 lut 21:09
Tomandero: A dobra na ten promień to jest taki wzór
5 lut 21:16
Eta:
| | a+b−c | |
c=a−r+b−r ⇒ 3r=a+b−c ⇒ rw= |
| |
| | 2 | |
masz ten wzór w tablicach wzorów maturalnych
Długości boków tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r=3
to mogę je zapisać jak wyżej Koledzy wpisali
a, a+3, a+6 lub tak a−3, a, a+3
5 lut 21:17
Satan: Eta boki obrała tak, by było jak najłatwiej policzyć deltę − przynajmniej tak myślę. Co do
wzoru, to wyprowadzenie jest właściwie wszędzie
5 lut 21:20
Tomandero: Dziękuję ci bardzo normlanie lepiej wytłumaczone niż na lekcji
5 lut 21:22
Tomandero: Noo twraz widzę i rozumiem to dziękuję wam bardzo za pomoc jutro sprawdzinik i wolałem się
dopytać
5 lut 21:24