n+11 | ||
k= | ||
2n+5 |
n+5/2+17/2 | ||
k= | ||
2(n+5/2) |
17/2 | ||
k=1+ | ||
2(n+5/2) |
17/2 | ||
Teraz trzeba znaleźć dla jakiego n, dla którego | jest liczbą całkowitą | |
2n+5 |
n+5/2+17/2 | n+5/2 | 17/2 | ||||
k= | = | + | = | |||
2(n+5/2) | 2(n+5/2) | 2(n+5/2) |
1 | 17/2 | |||
+ | ||||
2 | 2(n+5/2) |
1 | n+5/2+17/2 | |||
k = | * | = | ||
2 | n+5/2 |
1 | 17 | ||
*[ 1+ | ] | ||
2 | 2n+5 |
17 | ||
aby uzyskać liczbę całkowitą | powinien być liczbą całkowitą (a i to nie każdą) | |
2n+5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |