ciągi
sts: Rozważmy ciąg funkcji kwadratowych (y
n) zmiennej x, gdzie y
n = 6x
2 − nx + 2n, gdzie n ∊ N
+,
czyli y
1 = 6x
2 − x + 2, y
2 = 6x
2 − 2x +4, ...
Poprzez q
n oznaczamy najmniejszą wartość funkcji y
n. Określ ciąg (q
n) za pomocą wzoru.
__________________________________________
Moje rozumowanie wygląda mniej więcej tak:
Z racji tego, że jest to funkcja kwadratowa i ramiona paraboli skierowane są w górę (bo
współczynnik a jest dodatni) funkcja przyjmuje najmniejszą wartość dla wierzchołka. Zatem
znalazłam p i q, gdzie W=(p,q), ale wydaje mi się, że mam gdzieś błąd. Wartość p wyszła mi p =
| | n | | −n2 + 12n | |
|
| . Zatem q = |
| . |
| | 12 | | 24 | |
| | 48n−n2 | |
Poprawna odpowiedź jest jednak: qn = |
| . |
| | 24 | |
__________________________________________
Jakieś propozycje poprawnego rozwiązania?
5 lut 20:22
Adamm: rozumowanie masz poprawne
ale podstaw jeszcze raz n/12 pod funkcję, to ci wyjdzie dobra odpowiedź
5 lut 20:37
sts: | | n | | n | | 6n2 | | 12n2 | | −n2 | |
q = 6* ( |
| )2 − n*( |
| ) + 2n = |
| − |
| + 2n = |
| + 2n |
| | 12 | | 12 | | 144 | | 144 | | 24 | |
Cały czas to samo...
5 lut 20:43
Adamm: to co napisałeś to −n2/24+n/2
sam widzisz że co innego
5 lut 20:48
sts: ?
5 lut 20:55
sts: Okeeej, juz wiem. Chyba dzisiejszy dzień nie jest mój. Dobrej nocy 🤤
5 lut 20:56