Rozwiąż nierówność wymierną.
JPTL: Witajcie
Mam problem z nierównością:
Obliczyłem dziedzinę i się zaciąłem.
D=R'{0,1,3}
Raczej szukam wskazówki, chociaż rozwiązaniem nie pogardzę.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
JPTL
5 lut 20:17
Jerzy:
Zacznij jeszcze raz od dziedziny.Pokaż,jak ją wyznaczasz ?
5 lut 20:21
Eta:
Krew leci? skoro się "zaciąłeś"
5 lut 20:23
PW: Z dziedziny wyrzucić (−1), nie 1.
Wyłączyć x2 w obu mianownikach i stwierdzić, że dla x∊D nierówność bez tych x2 jest
równoważna.
5 lut 20:23
Eta:
D= R\{0, −1,3}
5 lut 20:28
Eta:
| (2−x)(x−3)−(1−2x)(x+1) | |
| ≥0 |
| x2(x+1)(x−3) | |
| x2+6x−7 | |
| ≥0 x2+6x−7=(x+7)(x−1) |
| x2(x+1)(x−3) | |
(x+7)(x−1)(x+1)(x−3)x
2≥0
x∊....................................................
5 lut 20:35