matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równianie z parametrem
kasia!!:
PILNIE
Wyznacz te wartości a dla których 9
x
+a= 3
x
+
1
ma dwa różne rozwiązania.
6 lut 10:27
tom:
9
x
=3
2x
, 3
2x
−3
x+1
+a=0 , podstawiam u=3
x
to u
2
−3u+a=0
9
3−
√
9−4a
warunek istnienia 2 różnych pierwiastków Δ=9−4a>0 ⇔a<
wtedy u
1
=
>0 i
4
2
3+
√
9−4a
9
u
2
=
>0 (pierwiastki równana muszą być dodatnie bo 3
x
>0) Odp.dla a<
2
4
6 lut 11:10