Nierownosc Bernoulliego
Krzysiek60: Udowodnij nierownosc
⋀n∊N ⋀a∊R a>−1 (1+a)n≥1+na
n=1 zachodzi (1+a)1≥1+a
zalozenie n=k
(1+a)k≥ 1+ka
Teza indukcyjna
(1+a)k+1≥1+(k+1)*a
Opierajac sie na zalozeniu mamy wykazac ze zachodzi teza
W tym celu pomnozmy nierownosc (1+a)k≥1+ka obustronnie prza a+1 (a>−1 ⇒a+1>0 )
Mamy (1+a)k(1+a)≥(1+ka)(1+a) czyli
(1+a)n+1≥1+ak2+a+ka≥1+ka+a = 1+k+1)a
Przed tym zielonym to wymnozenie nawiasow a to zielone to skad ?
5 lut 19:55
jc: Tam powinno być ka2, a nie ak2. Jak pominiesz ten składnik, będziesz miał tyle samo
lub mniej.
5 lut 20:14
Krzysiek60: Dobrze jc
A dlaczego mam go pomijac ?
5 lut 20:18
iteRacj@: Zielona suma jest tak wybrana, żeby dawała nierówność prawdziwą i jednocześnie pozwalała
uzyskać drugą część tezy indukcyjnej.
Nierówność 1+ak2+a+ka≥1+ka+a jest prawdziwa, gdyż dla ⋀n∊N ⋀a∊R a>−1 ak2≥0
sprawdźmy to :
ak2≥0 // +(1+ka+a) dodajemy stronami
ak2+1+ka+a≥1+ka+a
5 lut 20:18
iteRacj@: ja też przekręciłam ak2 zamiast ak
5 lut 20:20
iteRacj@: zamiast a2k
5 lut 20:20
Krzysiek60: Chyba zycie bez tego bedzie piękniejsze .
Dziekuje za probe wyjasnienia .
5 lut 20:22
iteRacj@: a co jest niejasne w tej chwili?
zmieniam to a2k
nierówność 1+a2k+a+ka≥1+ka+a jest prawdziwa, gdyż dla ⋀n∊N ⋀a∊R a>−1 a2k≥0
sprawdźmy to :
a2k≥0 // +(1+ka+a) dodajemy stronami
a2k+1+ka+a≥1+ka+a
czyli (1+a)k+1≥a2k+1+ka+a≥1+(k+1)a
5 lut 20:29
Krzysiek60: Wszystko jasne . Tylko koniec z indukcja .
5 lut 20:48
iteRacj@:
nie rezygnuj,
tego się nie da nauczyć w pięć minut, więc trzeba zrobić kilka, czasem kilkanaście przykładów
ćwiczyć i próbować, to zawsze daje efekty
5 lut 22:37