Liczby zespolone
Mtx: Liczby zespolone! Znajdź bez dzielenia reszte z dzielenia wielomianu P(x)=x
59+4x
57+2 przez
Q(x)=x
2+2ix
Pomóżcie, pls
5 lut 19:52
Basia:
Q(x)=x(x+2i)
x1=0 x2=−2i
P(x) = Q(x)*W(x)+R(x)
gdzie R(x) = ax+b
P(0)=2=R(0)=b
b=2
P(−2i)= −259*i59−4*257*i57+2=
−259*i*(i2)29−22*257*i*(i2}28+2=
−259*i*(−1)−259*i*1+2 = 259*i−259*i+2=2=R(−2i) = a*(−2i)+2
−2ai+2=2
−2ai=0
a=0
R(x) = 2
o ile się nie pomyliłam w rachunkach
5 lut 23:40
Mila:
Też mam taki wynik.
5 lut 23:42
Basia: 
⇒
Mila
5 lut 23:58
Mila:
Dobranoc
6 lut 00:03