ciąg rekurencyjny
sts: Dla ciągu (a
n) określonego wzorem rekurencyjnym oblicz a
5 i a
6, gdy n ≥ 2.
| ⎧ | a1 = 1 | |
| ⎩ | an+1 = an = an + (−2)n |
|
Wychodzą mi inne wyniki niż w odpowiedziach − moglibyście sprawdzić jaki rzeczywiście jest
wynik?
5 lut 19:43
Hard to imagine: an+1=an=an+(−2)n ?
5 lut 19:48
sts: Przepraszam, mój błąd. Tam nie ma po prostu tego jednego an.
Jest an+1 = an + (−2)n
5 lut 19:51
Hard to imagine:
a5=11
a6=−21
5 lut 19:55
sts: Zgadza się z odpowiedziami. Mógłbyś/Mogłabyś przedstawić po kolei wyniki?
Mi cały czas wychodzi a5 = 5 i a6 = −27
Dla przykładu u mnie:
a2 = 1+ (−2)1 = 1−2 = −1
a3 = −1 + (−2)62 = −1+4 = −3 ...
Gdzie mam błąd? Jak Ty do tego doszedłeś/doszłaś?
5 lut 20:00
sts: * a3 = −1 + (−2)2
5 lut 20:01
Hard to imagine: a
3=−1+(−2)
2=3
a
4=3+(−2)
3=−5
a
5=...
5 lut 20:05
Krzysiek60: a3= −1+4=3
5 lut 20:06
Hard to imagine: kwadrat liczby ujemnej jest liczbą dodatnią
5 lut 20:07
sts: Taaaak, błędy rachunkowe z nieuwagi − każdy z nas je kocha

.
Dziękuję bardzo za pomoc.
5 lut 20:10