układ równań
Kaśka:
Operator koparki zarabia 160 zł za dzień pracy, a pracownik fizyczny − 80 zł. Pierwszego dnia
na budowie było 3 razy więcej pracowników fizycznych niż operatorów koparek i razem wszyscy
zarobili 2800 zł. Następnego dnia zarobili również 2800 zł, a pracowało ich 32. Ilu operatorów
koparek pracowało każdego dnia?
Bardzo proszę o pomoc, już naprawdę nie wiem jak to zrobić.
6 lut 09:05
jo: Tak na szybko to mi wyszło w pierwszym dniu było 7 operatorów koparek a w drugim 3. Może znasz
odpowiedzi więc jak będą moje wyniki takie same to szybko rozpiszę, bo mam mało czasu...
6 lut 09:55
Kaśka: tak powinno wyjść, 7 i 3
tylko nie wiem jak to obliczyć
6 lut 10:00
jo:
x − ilość operat. koparki
y − ilość pr. fiz.
I dzień: (rozwiąż układ równań)
y = 3x
160x + 80y = 2800
II dzień:
x+y = 32
160x + 80y = 2800
Proszę
6 lut 10:03
Kaśka: dzięki
6 lut 10:08