Geometria dowód
julia.lewandowska: W czworokącie połączono kolejno środki boków. Wykaż, że powstały w ten sposób równoległobok ma
pole dwa razy mniejsze od pola danego czworokąta
5 lut 19:05
PW: Czworokąt podziel na dwa trójkąty za pomocą odcinka łączącego dwa "przeciwległe" wierzchołki.
W każdym z tych trójkątów mamy opisany w zadaniu odcinek łączący środki boków. Jak wiadomo
odcinek ten jest równoległy do podstawy i jego długość jest połową długości podstawy.
W ten sposób mamy dwa "duże trójkąty" o sumie pól równej polu czworokąta i dwa "małe". Mały
| | 1 | |
jest podobny do dużego, stosunek długości boków jest równy |
| , a więc stosunek pól jest |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
równy |
| − dwa małe trójkąty mają sumę pól równą |
| pola czworokąta.. Połączenie |
| | 4 | | 4 | |
dwóch innych "niekolejnych" wierzchołków i przeprowadzenie takiego samego rozumowania pozwala
| | 1 | | 1 | |
stwierdzić, że małe trójkąty mają sumę pól równą 2. |
| = |
| pola czworokąta. |
| | 4 | | 2 | |
\"Lepiej matematycznie" wyrazisz to na podstawie rysunku z oznaczonymi wierzchołkami czworokąta
i środkami boków.
5 lut 19:37
Eta:

To jeszcze taki sposób

e, f−−− dł. przekątnych czworokąta i α −− kąt między nimi
Czworokąt KLMN jest równoległobokiem jego boki mają długość
| 1 | | 1 | |
| e i |
| f i kąt między tymi bokami też jest α |
| 2 | | 2 | |
( bo boki są równoległe do przekątnych czworokąta ABCD
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zatem P(KLMN) = |
| f* |
| e*sinα= |
| e*f*sinα |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
zatem P(KLMN)= |
| P(ABCD) |
| | 2 | |
c.n.w
5 lut 20:00