tgx | 1 | |||
∫ | dx = | |||
cos2x | 2cos2x |
tgx | |
=tgxtg'x, | |
cos2x |
sinx | ||
2∫tgxtg'x=( | )2+C | |
cosx |
sin2x | ||
2∫tgxtg'x=( | +C | |
cos2x |
1−cos2x | ||
2∫tgxtg'x=( | +C | |
cos2x |
1 | ||
2∫tgxtg'x=( | −1+C | |
cos2x |
1 | ||
∫tgxtg'x= | +C1 | |
2cos2x |
1 | ||
[tgx=t, | dx=dt] | |
cos2x |
1 | 1 | 1 | sin2x | 1−cos2x | ||||||
=∫t dt= | t2= | * tg2x= | * | = | = | |||||
2 | 2 | 2 | cos2x | 2cos2x |
1 | 1 | 1 | ||||
= | − | = | +C | |||
2cos2x | 2 | 2cos2x |
1 | ||
Skoro ... = (tg x) (tg x)', to całka = | tg2x. | |
2 |
1 | ||
− | w końcowym wersie nic nie zmienia ? | |
2 |
1 | ||
Ponieważ − | to stała. | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |