matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ułamki
Tomcio:
17
Ułamek
można przedstawić na trzy sposoby w postaci sumy dwóch ułamków zwykłych,
18
z których jeden ma mianownik 6, drugi 9, a ich liczniki są liczbami naturalnymi. Czy można to rozwiązać nie podstawiając i sprawdzać ? Jeżeli tak mógłby ktoś to zrobić?
5 lut 18:27
Qulka:
A
B
3A
2B
3A+2B
+
=
+
=
6
9
18
18
18
2B=17−3A 7 1 4 3 1 5
1
7
3
4
5
1
więc
+
lub
+
lub
+
6
9
6
9
6
9
5 lut 23:42