Dla jakim wartości parametru m równanie
zadanie: Dla jakim wartości parametru m równanie −x
2+mx−m
2+2m−1=0 ma dwa różne pierwiastki x1, x2
spełniające warunek x1+x2=x1*x2+1?
1) Δ > 0
2) −b/a = c/a + 1
I wyszło mi dla 1) Δ=−3m
2+8m−4 > 0
Co dalej z tym zrobić?
Ostateczna odpowiedź to dla m = 1 tylko jak to wyliczyć?
5 lut 18:25
Jolanta: policzyc Δ
okreslic dla jakiego m nierównosc>0
5 lut 20:16
Satan: Instrukcja: założenia, wyznaczanie delty, reszta
Masz założenia − dobrze
Delta − dobrze, ale teraz wyznacz dla jakich m Δ > 0
Reszta − po prostu rozwiązujesz przy użyciu wzorów Viete'a
Na koniec wyznaczasz część wspólną ze wszystkich przedziałów dla m. Dlaczego część wspólna?
Wszystkie założenia muszą być spełnione jednocześnie
5 lut 20:40
Jolanta: −3m
2+8m−4=0
−3m
2+8m−4>0 dla m∊(2/3 ,5/3)
2)
m=m
2−2m+2
m
2−3m+2=0
Δ=1 m
1=1 m
2=2 nie jest∊(2/3, 5/3)
5 lut 20:54