Indukcja matematyczna
Krzysiek60: Udowodnic z edla kazdej liczby naturalnej n liczby
11n+2+122n+1 oraz 11n+1+122n−1 sa podzielne przez 133
Moze najpierw ta 1 liczbe
dla n=0 zachodzi bo 121+12=133 dzieli sie przez 133
Zalozenie indukcyjne
n=k 11k+1+122k+1= 133s i s ∊N
Teza indukcyjna
n= k+1} 11k+2+122k+3= 133p i p∊N
Dowod indukcyjny
11{k+2}+12k+3= 112*11k +123*12k i tutaj stoje
5 lut 18:19
Adam:
Założenie, powinno być 11k+2
Teza też źle
5 lut 18:28
Krzysiek60: Zalozenie
11k+2+122k+1=133s i s ∊N
Teza
11k+3+122k+3 = 133 p i p∊N
Nie wiem czemu tak pisze
5 lut 18:32
iteRacj@: indukcji nie da się nie lubić
11k+3+122k+3 =11*11k+2+144*122k+1 =11(11k+2+122k+1)+133*122k+1 =
= 11(133s)+133*122k+1 = 133*(11s+122k+1) =133p
5 lut 18:38
Krzysiek60: Dobry wieczor

Mozna ja nie lubic jak sie nie wie jak ,.
Nierownosci Bernulego do tej pory nie potrafie udowodnic

Mozesz wytlumaczyc tak ludzkimi slowami co zrobilas?
5 lut 18:43
iteRacj@: Dobry wieczór!
Zawszw trzeba starać się zapisać tezę indukcyjną w taki sposób, żeby można było w niej
wyodrebnić założenie indukcyjne.
Czyli żeby można było część tezy zastąpić wyrażeniem 133s. Skoro w założeniu są potęgi k+2 i
2k+1, to muszę przy liczbach 11 i 12 zostawic takie potęgi.
I mieć nadzieję, że reszta będzie wielokrotnością 133.
5 lut 18:51
Krzysiek60: Postaram sie to zrozumiec
Chociaz nadzieja umiera ostania .
Zaraz wstawie do dowodu nierownosc o ktorej pisalem
5 lut 19:05
iteRacj@: zapisuję z wiekszą ilością przekształceń, łatwiej będzie zobaczyć, jak przekształcałam
teza indukcyjna
11k+3+122k+3 =11k+2+1+122k+2+1 = 11(k+2)+1+12(2k+1)+2 =
= 11k+2*11+122k+1*144= 11k+2*11+122k+1*11+122k+1*133=
=11*(11k+2+122k+1)+122k+1*133
i tu już mam wyodrębnione założenie indukcyjne
ponieważ 11k+2+122k+1=133s więc mogę zapisać
= 11(133s)+133*122k+1 = 133*11*s+133*122k+1 =133(11*s+122k+1)=133p
5 lut 19:20
Krzysiek60: Dobrze . dziekuje

Zaraz sobie przepiszse do zeszytu
5 lut 19:22
iteRacj@: dlaczego to jest zmartwienie, że się nie umie udowodnić nierówności Bernoulliego?
czy przez to życie jest mniej ciekawe, udane albo dobre?
naprawdę nie tak wiele sie traci
5 lut 19:32
Krzysiek60: Dlatego ze w tym dowodzie pokazane jest tez jak udowadniac inne nierownosci .
Ale masz racje .
5 lut 19:35