Wyrażenie Wymierne
Łukasz: | | p | | q | | x − 6 | |
Różnica R(x) = |
| − |
| jest równa wyrażeniu U(x) = |
| |
| | x2 + 3x | | x2 − 9 | | x3 − 9x | |
dla każdego x należącego do zbioru R \ {−3,0,3}.
Proszę o pomoc
5 lut 18:05
xyz:
| p | | q | | x−6 | |
| − |
| = |
| |
| x2+3x | | x2−9 | | x3−9x | |
zauwazmy, ze x
3 − 9x = x(x
2−9) = x(x−3)(x+3)
oraz x
2 + 3x = x(x+3)
zatem wspolny mianownik to x(x−3)(x+3)
| | p | | p | |
dla pierwszego ulamka: |
| = |
| zatem trzeba wszystko przemnozyc |
| | x2+3x | | x(x+3) | |
| | p(x−3) | |
razy (x−3), zatem |
| |
| | x(x+3)(x−3) | |
| | q | | q | |
drugi ulamek: |
| = |
| trzeba przemnozyc przez x, zatem |
| | x2−9 | | (x−3)(x+3) | |
| | q*x | |
tamtem ulamek to |
| |
| | x(x−3)(x+3) | |
teraz mamy wspolny mianownik tzn.
| p(x−3) | | q*x | | x−6 | |
| − |
| = |
| |
| x(x+3)(x−3) | | x(x−3)(x+3) | | x(x−3)(x+3) | |
5 lut 18:31
xyz:
teraz porownujac obustronnie
p(x−3) − q*x = x − 6
px − 3p − q*x = x − 6
x(p−q) − 3p = x − 6
{p − q = 1
{−3p = − 6
5 lut 18:33
Tomcio: Okej. Dzieki Wielkie
5 lut 18:45