Liczby zespolone równania
Lavoisier: Cześć, proszę o pomoc w poprawnym rozwiązaniu zadanek z liczb zespolonych.
1) Znajdź takie liczby rzeczywiste a i b, aby zachodziła równość: a(4−3i)2+b(1+i)2=7−12i
2)Znaleźć rozwiązanie równania: 2z+(2−i)z=2+3i przed znakiem równość z z kreską(sprzężenie)
3)znaleźć pierwiastki kwadratowe z liczby zespolonej 7−24i
4) Rozwiązać równanie kwadratowe z2+(1+i)z+i=0
5 lut 17:51
Adam: 4.
(z+(1+i)/2)2+i/2=0
(z+(1+i)/2)2+(1+i)2/4=0
(z+(1+i)/2+i(1+i)/2)(z+(1+i)/2−i(1+i)/2)=0
5 lut 18:03
PW: 1:
Zwyczajnie policzyć
(4−3i)2=16−24i+9i2=7−24i,
(1+i)2=2i,
podstawić te wyniki do rozpatrywanego równania i przyrównać części rzeczywiste oraz urojone
lewej i prawej strony równania.
5 lut 19:48
Mila:
1)a(4−3i)2+b(1+i)2=7−12i
L=a*(16−24i−9)+b*(1+2i−1)=
=a*(7−24i)+3bi=7a−24ai+2b i=(7a+(−24a+b)*i
7a+(−24a+2b)*i=7−12i
a=1 i −24+2b=−12
a=1 i 2b=12
a=1 i b=6
3)Znaleźć pierwiastki kwadratowe z liczby zespolonej 7−24i
z2=7−24i wzór skróconego mnożenia
z2=(4−3i)2
z=4−3i lub z=−4+3i
5 lut 20:08