Funkcje wymierne
Uczenn: | | x2 | |
rozłóż funkcję wymierną na rzeczywiste ułamki proste |
| |
| | x3−8 | |
| | x+2 | |
nie wiem czy robie dobrze. Wyszedl mi wynik koncowy |
| moze ktos to rozpisac krok |
| | x2+2x+4 | |
po kroku
5 lut 17:12
Adam: Coś źle w takim razie
5 lut 17:50
Uczenn: Mógłbyś to rozwiązac
5 lut 18:02
Adam: Na telefonie się trudno pisze
5 lut 18:04
Uczenn: | x2 | | x2 | | x2 | |
| = |
| = |
| |
| x3−8 | | x3−23 | | (x−2)(x2+2x+4) | |
| x2 | | Ax+b | | C | |
| = |
| + |
| //* (x−2)(x2+2x+4) |
| (x−2)(x2+2x+4) | | x2+2x+4 | | (x−2) | |
x
2=(Ax+b)(x−2)+C(x
2+2x+4)
x
2=Ax
2−2Ax+Bx+Cx
2+2Cx+4C
A+C=1
−2A+B+2C=0
4C=0
z tego:
C=0
A=1
B=2
| | Ax+b | | C | | x+2 | |
Podstawilem do |
| + |
| i wyszło mi wlasnie |
| . Moze chociaz |
| | x2+2x+4 | | (x−2) | | x2+2x+4 | |
napisz co robie zle
5 lut 18:13
Adam: 4C−2B=0 − takie powinno być ostatnie równanie
5 lut 18:16
Adam: Źle powymnażałeś po prostu
5 lut 18:24
Uczenn: O kurde.. taki błąd..
| | | | | |
Dobra, czyli wynik powinien byc |
| + |
| ? |
| | x2+2x+4 | | x−2 | |
5 lut 18:28
Adam: Tak
5 lut 18:31
Uczenn: Dziękuje
5 lut 18:50