Geometria
bluee:

W czworokącie ABCD dane są: |AC|=5, |∡BAD|=|∡BCD|=90, sin∡ABC=
√53.
Oblicz długość przekątnej BD tego czworokąta. Czy rysunek jest poprawny?
5 lut 16:41
blx: tak
5 lut 16:43
bluee: Chociaż tyle

Niestety nic dalej mi nie wychodzi
5 lut 16:44
bluee: Próbowałam rozpisać twierdzenie cosinusów dla przekątnej AC i Pitagorasa dla x ,ale ... jak na
razie nic mi nie wyszło.
5 lut 16:47
bluee: ...
5 lut 17:36
Mila:

Na czworokącie ABCD można opisać okrąg ( sumy katów przeciwległych mają po 180
o)
|BD|=3
√5
=========
5 lut 19:16