działania na pierwiastkach
AM: Cześć, mam takie proste działanko:
√n+1(n+1)
Czy mogę zrobić takie coś:
√n+1(n+1)=√n2+n+√n+1=√n2+n+n+1=√n2+2n+1=√(n+1)2=n+1
Myślę że można, ale wolę być pewnym w stu procentach.
5 lut 16:25
wmboczek: na razie jakiś bełkot
gdzie zaczyna i kończy się pierwiastek?
pierw sumy to nie to samo co suma pierw
czym jest n przy zdejmowaniu kwadratu i pierwiastka?
5 lut 16:29
AM: wyrażenie jest następujące, można zapisać je tak:
(n+1)
√n+1
Chociaż patrząc na drugie zdanie to chyba już mam wyjaśnienie
5 lut 16:36
wmboczek: no jak tak to przy wciąganiu pod pierwiastek wyrażenie (n−1) zyskuje kwadrat
5 lut 16:41
AM: (n−1)? Chyba wszystko rozpisałem dobrze?
5 lut 16:44
Satan: (n−1)√n+1 = √(n−1)2*√n+1 = √(n+1)(n−1)2 = √(n2 − 1)(n−1) = √n3 − n2 − n + 1
I naprawdę nie mam pojęcia, skąd pomysł na działanie u góry.
5 lut 16:49
Satan: | | 1 | | 3 | |
Błąd. Plusy mają być. Więc inaczej: (n+1)√n+1 = (n+1)(n+1) |
| = (n+1) |
| = |
| | 2 | | 2 | |
√(n+1)3
5 lut 16:52
AM: Ale tam jest n PLUS 1, a nie n MINUS 1.
5 lut 16:53
AM: Okej, słusznie. Dziękuję za wyjaśnienie.
5 lut 16:54