Pomocy
w trójkącie prostokątnym równoramiennym poprowadzono srodkowe kątów ostrych oblicz cosinus kąta
rozwartego zawartego miedzy nimi.
| 1 | ||
( | a)2 + a2 = (3x)2
| |
| 2 |
| 5a2 | |
= x2
| |
| 36 |
| a√5 | ||
x= | ||
| 6 |
| a√5 | ||
2x = | ||
| 3 |
| 10a2 | 5a2 | |||
a2 = | − 8 * | * cosα
| ||
| 9 | 36 |
| 9a2−10a2 | 10a2 | ||
= − | cosα
| ||
| 9 | 9 |
| 1 | ||
cosα = | ||
| 10 |
Kąt α jest kątem rozwartym, cosα < 0.
| 1 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||
s = √ a2 + a2/4 = | a√5, x = | s = | * | a√5 = | √5 | |||||
| 2 | 3 | 3 | 2 | a |
| 5 | 5 | 9 | 4 | |||||
2* | a2cosα = 2* | a2 − 2a2 / * | ⇒ cosα = − | |||||
| 9 | 9 | 10a2 | 5 |
a√2 a nie "a"