emilak.:
Czy ktos moze sprawdzic,czy dovrze rozwiazalam?
IxI+Ix-3I=3
M.zerpwwe= x=0
x=3
(-∞,0),<0,3)<3,∞)
-x-x+3=3
-2x=0
x=0
x-x+3=3
0=0 nie ma rozwiazanie
x+x-3=3
2x=6
x=3
rozwiazanie x=3 i x=0
6 lut 10:06
Jakub:
Nie do końca dobrze. Przy równaniu 0=0 napisałeś nie ma rozwiązania.
A to nieprawda. Jak jest 0=0 to ma nieskończenie wiele rozwiązań w przedziale <0,3). Do tego dochodzą twoje rozwiązania x=3 i x=0 rozwiązaniem równania jest przedział <0,3>.
Oznacza to że dowolna liczba z tego przedziału spełnia |x|+|x-3|=3.
Przykładowa sprawdź dla x=1 x=2 x=2.5 zawsze wychodzi lewa strona równa 3.
Rozwiązujesz równanie dobrze tylko źle zinterpretowałeś 0=0.
6 lut 14:07
ewka: skonstruuj trójkąt równoramienny o podstawie a i kącie przy podstawie α
a=5 cm. α=157 stopni
6 maj 19:53