kombinatoryka, przwdopodobieństwo
sylwia: Bardzo proszę o konsultację rozwiązania zadania, gdyż autorzy podają inny wynik niż ja
uzyskałąm Widocznie umyka mi jakieś zdarzenie . . .
Zadanie:
Z cyfr 0 i 1 tworzymy liczby dziesięciocyfrowe. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby
parzystej lub podzielnej przez 3.
Rozwiązanie:
Wszystkich możliwych liczb dziesięciocyfrowych z 0 i 1 otrzymamy 2
9 (bo na "przedzie" musi być
1).
Liczb parzystych jest 2
8 bo "z przodu" musi być 1, a z "tyłu" 0.
Liczby podzielne przez 3 to te, których suma cyfr jest podzielna przez 3, czyli te z trzema,
| | | | | | | |
sześcioma lub dziewięcioma jedynkami. Jest ich | + | + | =178 |
| | | | |
| | | | | | | |
Liczb parzystych podzielnych przec 3 jest | + | + | =85. |
| | | | |
Szukane przwdopodobieństwo sumy zdarzeń (wylosowano liczbę parzystą lub podzielną przez 3) to:
(2
8 + 178 − 85) : 2
9 =
349512 a powinno być
171256. I gdzie jest błąd?
5 lut 13:51
Blee:
Blad na samym poczatku. Wszystkich liczb jest 1*2
8. Bo pierwsza cyfra NIE MOZE byc 0
5 lut 14:07
Blee:
Wiec winno byc:
Parzyste: 2
7
| | | | | |
I podzielne przez dwa i trzy: | + | |
| | | |
5 lut 14:11
Blee:
Kurde ... zle przeczytalem

Wyglada dobrze
Na pewno dobrze dwumianu policzylas?
5 lut 14:16
Blee: Mi wychodzi 256 + 171 − 85
5 lut 14:18
Qulka: może łatwiej wprost: nieparzyste przez 3 to: 1 pierwsza 1ostatnia i ( 1 lub 4 lub 7) z 8miu
5 lut 14:22
sylwia: Ogromne dzięki wszystmim zaangażowanym
5 lut 19:28