indukcja
Krzysiek60: Udowodnij indukcyjnie ze
4n+15n−1 dzieli sie przez 9 dla n≥1
dla n=1 zachchodzi 18 dzieli sie przez 9
zalozenie indukcyjne n=k 4k+15k−1=9s i s∊N
teza indukcyjna n= k+1
4{k+1+15(k+1)−1= 9p i p∊N
Dowod indukcyjny
44k+15k−14= i tutaj stoje
5 lut 10:57
zombi: Jak są potęgi, to warto z założenia wyciągnąć takie cudeńko:
4k = 9s − 15k + 1,
i to wrzucamy do tezy
4k+1 + 15(k+1) − 1 = 4*(9s−15k+1) + 15(k+1) − 1 =
= 36s − 60k + 4 +15k +15 − 1 = 36s − 45k + 18 = 9* ( ...)
5 lut 11:02
Krzysiek60: Dziekuje CI . Dokoncze juz
5 lut 11:06