bryły obrotowe
Kaś;*: W ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy długości 10 i wysokości 12 wpisano kulę.
Następnie wpisano mniejszą kulę styczną do niej, a także styczną do czterech ścian bocznych
ostrosłupa. jakie są promienie tych kul?
5 lut 23:10
Bogdan:

długość ramienia trójkąta =
√52 + 122 = 13
| | 1 | |
p = |
| (13 + 13 + 10) = 18, |
| | 2 | |
| | 1 | |
pole trójkąta ABC: PABC = |
| *10*12 = 60 oraz PABC = p*R |
| | 2 | |
| 12 | | R | |
| = |
| ⇒ r = ... |
| 12 − 2R | | r | |
6 lut 00:44
nothing: co to jest to male p?
16 lut 13:10
dero2005:
pół obwodu trókąta do wzoru Herona
16 lut 16:00