pochodne złożone
cylo24: mógłby ktoś pomoc z rozwiązaniem tych 2 pochodnych nie mam pojęcia jak sie za to zabrać

f(x)=(3x
9+2x
2+1)
15*arcsin(cos4x)
5 lut 08:27
Jerzy:
Korzystamy ze wzoru na pochodną iloczynu dwóch funkcji, które są funkcjami złożonymi.
Na poczatek napisz ile wynosi pochodna z (3x9 + 2x2 + 1)15 ?
5 lut 09:17
piotr: 15(3x9+2x2+1)14(3x9+2x2+1)' arcsin(cos4x) + (3x9+2x2+1)15 (arcsin(cos4x))'
5 lut 12:16
cylo24: 15(3x
9+2x
2+1)
14*(27x
8+4x) tylko nw jak z pochodną z tego arcsin jak to rozbić
15(3x
9+2x
2+1)
14*(27x
8+4x)*(arcsin(cos4x))+(3x
9+2x
2+1)
15* i tu już się gubie
5 lut 13:39
Kto tam? Hipopotam!:
y = (3x
9 + 2x
2 + 1)
15*asin(cos(4x))
y = uv u = (3x
9 + 2x
2 + 1)
15 v = asin(w) w = cos(z) z = 4x
y' = [uv]' = [u]'v + u[v]' =
(1)
u' = [(3x
9 + 2x
2 + 1)
15]' = 15(3x
9 + 2x
2 + 1)
14*(27x
8 + 4x)
| | 1 | |
v' = [asin(w)]' = |
| * [w]' = (2) |
| | √1 − w2 | |
w' = [cos(z)]' = −sin(z) * [z]' =
(3)
z' = [4x]' = 4
(3) = −sin(4x)*4 = −4sin(4x)
| | 1 | | 4sin(4x) | |
(2) = |
| * −4sin(4x) = − |
| |
| | √1 − cos2(4x) | | √1 − cos2(4x) | |
(1) = 15(27x
8 + 4x)(3x
9 + 2x
2 + 1)
14asin(cos(4x)) +
| | 4sin(4x) | |
(3x9 + 2x2 + 1)15(− |
| ) = |
| | √1 − cos2(4x) | |
= 15(27x
8 + 4x)(3x
9 + 2x
2 + 1)
14asin(cos(4x)) +
| | 4sin(4x)(3x9 + 2x2 + 1)15 | |
(− |
| ) = |
| | √1 − cos2(4x) | |
5 lut 14:46