Permutacje
nie: | | | 1 2 3 4 5 6 7 8 | | | 3 6 5 1 4 2 8 7 | |
| |
Mam takie permutacje A = | i B = N{ 1 2 3 4 5 6 7 8 }{ 3 |
| | |
6 1 5 4 7 8 2 }
Jak mogę sprawdzić czy:
1) ab = ba
2) AB jest cyklem
3) (AR)
2 = id
Nigdzie nie mogę znaleźć jakiś materiałów do tych permutacji
5 lut 01:22
nie: | | | 1 2 3 4 5 6 7 8 | | | 3 6 1 5 4 7 8 2 | |
| |
Ops widzę, że coś nie zadziałało więc poprawiam B = | |
| | |
5 lut 01:23
Qulka: Matematyka Dyskretna Ross Wright od strony 687
5 lut 01:37
Qulka: ab≠ba
5 lut 01:39
Qulka: nie jest cyklem
5 lut 01:41
Adam0:
AB
1→3→5
BA
1→3→1
no i już widać że różne
AB
1→3→5
2→6→2
3→1→3
4→5→4
5→4→1
6→7→8
7→8→7
8→2→6
czyli
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 | | | 5 2 3 4 1 8 7 6 | |
| |
AB= | =(1 5)(6 8) |
| | |
czyli nie jest to cykl
AB
2=(1 5)
2(6 8)
2=id
5 lut 01:44