Wyznacz funkcję odwrotną
Patryk97: Wyznacz funkcję odwrotną f(x) = 2x+3/x−2
Wychodzi mi cały czas ta sama funkcja. To możliwe?
5 lut 00:16
jc:
y= 2x+3/x−2
2x
2−(2+y)x+3=0
Δ=(2+y)
2−24
5 lut 00:21
Patryk97: ja to zrobilem tak:
y(x−2)=2x+3
yx −2y=2x+3
yx − 2x =2y +3
x(y−2)=2y+3/:(y−2)
x=2y+3/y−2
h(x)=2x+3/x−2
5 lut 00:24
jc:
f(1)=2+3−2=3
h(3)=2*3+3/3−2=6+1−2=5
Coś się nie zgadza.
5 lut 00:31
Qulka:

jak widać symetryczna wzg y=x
5 lut 00:34
jc: Domyślam się. Pamiętaj, że dzielenie ma ten sam priorytet, co mnożenie.
Dopisz nawiasy, bo inaczej dostaniesz dwóję.
5 lut 00:37
jc: Qulka, myślę, że ważniejsze są nawiasy od tego konkretnego zadania.
Wiem coś o tym, bo widzę do ilu dwój prowadzi lekceważenie nawiasów.
5 lut 00:39
Qulka: też uważam że powinien się nauczyć... ale pewnie dopiero parę jedynek mu to uświadomi...a to
nie nasza działka
5 lut 00:42
jc: Na pwr często oznacza to powtarzanie kursu.
5 lut 00:43
Qulka: powtarzanie czyni mistrzem
5 lut 00:48