D − punkt przecięcia przekątnych
Trochę nie do końca widać, że |AE| = |BF| = 4
ale myślę, że rozumiesz
| GF | 4√3 | ||
= tg30o ⇒ GF = | |||
| BF | 3 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
AD = | AG = | √AF2+GF2 = | √144+489 = | *4*√9+39 = ... | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 4√21 | ||
... = 2√849 = | = |AD| | |
| 3 |
Środkowe dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
W ΔEBC "ekierce" o kątach 30o,60o,90o
| 4√3 | ||
|EB|=3y√3 =4 ⇒ y= | ||
| 9 |
| 16 | 4 | |||
4x2= 16+ | / :4 ⇒ x2=4+ | ⇒ x2=112/27 | ||
| 27 | 27 |
| 4√7 | 4√21 | |||
x= | = | |||
| 3√3 | 9 |
| 4√21 | ||
to |AD|=3x= | ||
| 3 |