Parzystość
Michał: Udowodnić, że jeżeli liczby całkowite a, b, c, d spełniają warunek: a2+b2=c2+d2, to liczba
a+b+c+d jest parzysta.
4 lut 22:04
PW: a2+b2=c2+d2
Spróbuje rozważać w taki sposób:
− Po lewej dwie parzyste, to po prawej też dwie parzyste lub dwie nieparzyste (obie strony
muszą być parzyste).
I tak dalej
4 lut 22:16
Adam0:
4 liczby parzyste to a+b+c+d jest parzysta
3 liczby parzyste i jedna nieparzysta, to a+b+c+d jest nieparzysta
wtedy również nie może zachodzić a2+b2=c2+d2 bo jedna strona
byłaby nieparzysta a druga nie
2 p. 1 np. to a+b+c+d jest parzysta
1 p. 3 np. to a+b+c+d jest np. ale a2+b2=c2+d2 znowu być nie może
4 np. to a+b+c+d jest parzysta
4 lut 22:17