Indukcja
Krzysiek60: Udowodnij indukcyjnie ze
10n−4 dzieli sie przez 12
dla n=2 zachodzi 96 podzielne przez 10
zalozenie indukcyjne
Dla n=k 10k−4 = 12s i s ∊M
Teza indukcyjna dla n=k+1
10k+1−4=12p i p ∊N
No i tutaj trzeba miec jakiegos pomysla
4 lut 20:43
Adam0: 10k+1−4=10*10k−4
podstaw pod 10k 12s+4 z założenia
4 lut 20:45
Krzysiek60: Adamm muszse jeszce pilnowac pieca
10*10k−4= 10*12s+4−4= 120s = 12*10(tu nie woem co wpisac bo mam jeszcze 12p
4 lut 20:55
Krzysiek60: Poprosze o nakierowanie . naprawde jest mi trudno
4 lut 21:05
Janek191:
10k +1 − 4 = 10*10k − 4 = 10*( 12 s + 4) − 4 = 12*10 s + 36 = 12*(10 s + 3)
4 lut 21:07
Janek191:
Z założenia indukcyjnego : 10k − 4 = 12 s ⇒ 10k = 12 s + 4
4 lut 21:08
Krzysiek60: Dziekuje Ci . Wiem dlaczego 10k= 12s+4
Patrzylem na Twoje rozwiazanie tak dlugo
4 lut 21:15
Janek191:
4 lut 21:27