Przedstaw liczbę a=p{11-4p{7}} w postaci x+yp{7}
S: Przedstaw liczbę a=√11−4√7 w postaci x+y√7 gdzie x i y są wymierne. Jakiś pomysł jak to
rozwiązać? Oczywiście wyliczanie samego pierwiastka z 7 daje 2,646 a całe wyrażenie a=0,646
więc x=−2 y=1, ale jak do tego dojść matematyczną metodą?
4 lut 20:23
Adam0: √11−4√7=x+y√7
11−4√7=(x2+7y2)+2xy√7
skoro x, y są wymierne to mamy układ równań
x2+7y2=11
2xy=−4
i tak dalej
4 lut 20:26
Mariusz:
x=2 , y=−1
4 lut 20:32
Mila:
Wzór skróconego mnożenia i próby:
(2−√7)2=4−4√7+7=11−4√7
a=√(2−√7)2=|2−√7|=√7−2=−2+√7
4 lut 20:37
S: Adam0, dzięki za wyjaśnienie, rozwiało wątpliwości.
4 lut 20:43
Mariusz:
No tak trzeba było wziąć z przeciwnymi znakami bo 2−√7<0
4 lut 21:26