Indukcja
Krzysiek60: Tym zadaniem chcialbym zapoczatkowac (dla siebie) dowody indukcyjne (zwlaszcza podzielnosc i
nierownosci )
zadanie nr 1
Udowodnij indukcyjnie ze n3−n dzieli sie prze 6
1o n=0 03−0=0 dzieli sie przez 6
2o Zalozenie n3−n = 6m gdzie m ∊N
3o teza (n+1)3−n+1=6m
Tutaj juz nie potrafie dokonczyc
4 lut 19:53
jc: Proponuję w tezie zamienić literę m na jakąś inną literę.
4 lut 19:54
Janek191:
Teza : 6 I ( n +1)3 − ( n + 1)
4 lut 19:56
Krzysiek60: Teza (n+1)3−(n+1)=6s
Pytanie : Dlaczego mam zmienic?
4 lut 19:56
Krzysiek60: Witam
jc i
Janek191
4 lut 19:59
Eta:
T:...........= (n+1)[(n+1)2−1]= (n+1)(n+2)*n =6s
iloczyn kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 6
4 lut 19:59
Krzysiek60: Dobry wieczor
Eta 
Twoje rozwiazanie zalalpalem
A jesli bym chchcial to przeksztalcac
(n+1)
3−(n+1)= n
3+3n
2+3n+1−n−1= 3n
3+3n
2+2n= n(3n
2+3n+2) no i koniec bo Δ ujemna w nawiasie
4 lut 20:07
Adam0: n(n2+3n+2)
dodałeś w pewnym momencie trójkę przy n3
4 lut 20:11
Krzysiek60: Juz widze zrobilem blad Ma byc n3 a nie 3n3
n(n2+3n+2)
Δ=1
n1= −2
n2=−1
= n(n+1)(n+2)
Komentarz : Iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 6 .
4 lut 20:13
Eta:
4 lut 20:14
Krzysiek60: Moje pytanie jest aktualne
Dlaczego mamy zmienic w tezie literke na inna ?
4 lut 20:15
Adam0: bo to tak jakbyś twierdził że to te same liczby
4 lut 20:22
Krzysiek60: Teraz rozumiem Adam0
dzieki za wytlumaczenie
4 lut 20:25
Eta:
Wykaż indukcyjnie,że liczba n3−n jest podzielna przez 6 , n∊N
dla n=1 zachodzi 0 podzielne przez 6
Założ. indukcyjne :
dla n=k k3−k= 6u , u∊N
Teza indukcyjna:
dla n= k+1
(k+1)3−k= 6s , s∊N
Dowód indukcyjny:
....................
Wiesz już dlaczego zamieniamy literkę n na "k"
4 lut 20:28
Krzysiek60: Tak
4 lut 20:30