Sprawdź czy jest metryką
Aga: Hej. mam takie zadanie : ,, Sprawdź, czy podane odwzorowanie jest metryką w podanej
przestrzeni:
x = (x1, x2), y=(y1,y2), x,y∊R2+, d(x,y) = |x1 − y2|"
W przestrzeni jednowymiarowej to wiem, ale na tym się wykładam

Jak to zrobić?
4 lut 19:19
jc: Nie jest. d( (0,1), (0,0) ) = 0, d( (0,0), (0,1) ) = 1.
4 lut 19:58
Aga: No tak, jednak nie do końca to rozumiem dlaczego. Wiem, że musi spełnić warunek zupełności
czyli x=y tak żeby całość była 0.
W prostszych przykładach po prostu było tak że np. d(x,y) = |x−y| sprawdzaliśmy z równania czy
x=y jest spełnione.
Czy w tym przypadku też można jakoś to formalnie wykazać?
4 lut 20:29
Adam0: jc pokazał ci że
d(x, y)=d(y, x) w ogólności nie zachodzi, czyli nie jest to metryka
można też skorzystać z pierwszej równości jc, d(x, y)=0 ⇒ x=y nie zachodzi
4 lut 20:38
Aga: Ok, już to widzę. Tylko jeszcze jakby ktoś mi mógł na prosto wyłumaczyć czemu 1 warunek nie
zachodzi, a bardziej jak to sprawdzić
4 lut 21:12
Adam0: pierwszy czyli który
nie wróżymy z fusów
ty możesz sobie tam mieć napisane jakoś po kolei, ale ja nie mam
4 lut 21:18
Arek: Czemu jak ,,Nie jest. d( (0,1), (0,0) ) = 0, d( (0,0), (0,1) ) = 1." to zachodzi d(x,y)=d(y,
x)
Czemu tak sobie wybieramy dowolne liczby?
5 lut 16:34
Arek: Rozumiem że to jest równoważne ze koszyk (0,1) to jest nasz x a (0,0) to y i zmieniamy
kolejność na d(y,x) tak?
Tylko czemu w takim razie wychodzi wtedy 1
5 lut 16:37
Adam: Właśnie to nie zachodzi
5 lut 17:05
Arek: Acha, no tak. Chodziło mi czemu właśnie nie zachodzi, źle napisałem. Jak te wartości są
podstawiane do powyższego równania, tego nie widzę.
5 lut 17:14
Adam: No dla jednego =1, dla drugiego =0
0≠1
5 lut 17:48