Oblicz wartość parametru
Magda: Oblicz wartość parametru "a" dla którego zachodzi równość (3−x) a=2x2−2x−12
4 lut 19:15
iteRacj@: rozwiąż równanie
(3−x)a=2x2−2x−12
2x2−2x−12−(3−x)a=0
2x2−2x−12−3a+xa=0
2x2−(2−a)x−(12+3a)=0
4 lut 19:36
iteRacj@:
teraz masz ustalić, dla jakich wartości parametru a to równanie ma rozwiązania
4 lut 19:42
Eta:
(3−x)*a= 2(x−3)(x+2)
(3−x)*a=(3−x)(−2x−4)
x= 3 v a= −2x−4 ⇒ a= −10
======
4 lut 19:47
iteRacj@: 
czyli zawsze można jeszcze krócej
4 lut 19:50
piotr: Δ = −92+28 a+a2
Δ ≥ 0 dla a∊(−∞; −12√2−14> ∪ <12√2−14; +∞)
4 lut 19:51
piotr: a nie policzyłem źle
a∊R
4 lut 19:55
iteRacj@: a u mnie
Δ = a2+20a+96
Δ = (a+12)(a+8)
Δ ≥ 0 dla a∊(−∞; −12> ∪ <−8; +∞)
4 lut 20:01
piotr: Δ = a2+20a+100
4 lut 20:18
iteRacj@: no tak mam błąd w Δ
czyli a= −10
4 lut 20:49
Eta:
4 lut 21:21