ciągii czy to dobry przykład
oliwia: Czy ten przykład jest dobry bo mi g wychodzi
12 a w odpowiedzi jest 2.
Po drugie czy licznik nie powinien być 2
n+2
n−1+2
n+1+...+4+2

czy nie ma w tym
przykładzie błędu ?
Dany jest ciąg a
n o wyrazie ogólnym określonym wzorem
| | 2n+2n−1+2n−1+...+4+2 | |
an= |
| dla n∊N i n≥1 wynika z tego że ciąg ten jest : |
| | 2n+1 | |
a.rosnacy
b.malejacy
c.stały
d. nie jest monotoniczny
4 lut 18:19
oliwia: ?
4 lut 18:50
Pytający:
W liczniku raczej powinno być: 2
n+2
n−1+2
n−2+...+4+2.
A czym jest g trzeba się domyślić?
4 lut 18:59
Adam0: granica
4 lut 19:09
Pytający:
limn→∞ an=1 // przynajmniej dla licznika, jaki podałem
4 lut 19:24
oliwia: cytuję jak jest w odpowiedzi:
−zapisujemy mianownik ułamka korzystając z twierdzenia o mnożeniu potęg o tych samych
podstawach:
2
n+1=2
n*2
−licznik ułamka jest sumą wyrazów ciągu geometrycznego w którym iloraz jest równy 2 i pierwszy
wyraz też jest równy 2. Obliczamy tę sumę ze wzoru
na sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego 2
n+2
n−1+4+2=
1−2n1−2*2=
1−2n−1*2=2
n+1−2
−zapisujemy w prostszej postaci wzór ogólny ciągu
| | 2n+2n−1+2n−1+...+4+2 | |
an= |
| |
| | 2n+1 | |
−zapisujemy wzór ogólny w postaci różnicy
| | 1 | |
−zauważamy że ciąg o wyrazie ogólnym bn= |
| jest ciągiem malejącym zatem ciąg an jest |
| | 2n | |
ciągiem rosnącym
czy ktoś rozumie to wytłumaczenie i mógłby wskazać prostszą drogę w myśleniu ? Ja nie potrafię
tego ogarnąc skąd ciąg b
n ?
4 lut 19:33
oliwia: nikt nie pomoże?
4 lut 21:38
iteRacj@: ciąg w liczniku jest taki jak w poście 18:59
tylko wtedy "licznik ułamka jest sumą wyrazów ciągu geometrycznego w którym iloraz jest równy 2
i pierwszy wyraz też jest równy 2"
czy to jest dla Ciebie jasne? czy to trzeba wytłumaczyć?
4 lut 21:48
iteRacj@:
| | 1 | |
może rysunek pomoże zobaczyć jak maleją wyrazy ciągu bn = |
| |
| | 2n | |
ciąg b
n został wprowadzony, żeby łatwiej było zrozumieć, że kolejne wyrazy ciągu
| | 1 | |
an = 1− |
| są pomniejszane o coraz mniejsze elementy, więc coraz brdziej zbliżają sie |
| | 2n | |
do 1
4 lut 22:04
oliwia: dzieki
4 lut 22:46