matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
blicz sumę wyrazów od a_5 do a_21
Wojtek123:
Oblicz sumę wyrazów od a
5
do a
2
1 ciągu geometrycznego o wyrazie ogólnym a
n
=3*(−1)
n−1
4 lut 17:50
Janek191:
a
n
= 3*(−1)
n−1
S = S
21
− S
4
Mamy a
1
= 3 q = −1 więc S
21
= 3 S
4
= 0 S = 3 − 0 = 3
4 lut 18:46