całka potrójna
Metis: Cześć

Potrzebuję pomocy z całką potrójną

1) Oblicz całkę potrójną ∫∫∫
Uxz dxdydz ,gdzie U = {(x,y,z): z ≤ x
2 + y
2 ≤ 4; x≥0 }
Zastosuj współrzędne walcowe.
∫∫∫
Uxz dxdydz = ∫∫∫
Uw xz rdrdφdz ,
Może mi ktoś pomóc w ustaleniu współrzędnych walcowych ?
4 lut 17:44
Adam0:
x=rcosθ
y=rsinθ
r2≥z≥0, 2≥r≥0, π≥θ≥−π
4 lut 17:47
Krzysiek60: Czesc
Metis 
Dlugo sie nie odzywales Pewnie zalatany jestes
4 lut 17:48
Metis: Adam a jesteś w stanie mi to wyjaśnić?
4 lut 17:48
Metis: Cześć
Krzyśku!
Pracuję, studiuję, teraz sesja − cierpię na brak czasu
4 lut 17:49
karty do gry : warunek x ≥ 0
4 lut 17:50
Adam0: tak, ale coś nie tak z tym obszarem, bo z jest nieograniczony
4 lut 17:50
4 lut 17:56
4 lut 17:56
Mila:
Spróbuj tak: (2* to co wyjdzie w I ćwiartce):
L=2*∫0π/2√(dxdt)2+(dydt)2 dt
4 lut 19:11
jc:
(x
2+y
2)
2 = x
2−y
2 (nie wiem, czy to to samo, sprawdź sam)
x = r cos f
y = r sin f
r
2 = cos 2f
| | df | |
L = ∫ √r'2 +r2 df = ∫ |
| , f∊[−π/4, π/4], połowa ∞ |
| | √cos 2f | |
To wygląda na całkę eliptyczną zupełną.
Średnia arytmetyczno−geometryczna daje po kilku krokach wynik nadzwyczajnie
dokładny.
4 lut 19:12
jc: Na jakim przedmiocie dostałeś takie zadanie?
4 lut 19:17
4 lut 23:29
Hajtowy: Metis pozdrawiam

Dla mnie całki zwykłe to czarna magia a licencjat zrobiłem xd
4 lut 23:58
jc: Na której stronie znalazłeś to zadanie?
5 lut 00:00
jc: Linia z zadania.
(x2+y2)2 = 2(x2−y2)
x = r cos f
y = r sin f
r2 = 2 cos 2f
To właściwie nic nie zmienia, poza tym, że wynik będzie √2 razy większy.
5 lut 00:17
Metis: jc zadanie akurat pochodzi z egzaminu
5 lut 01:03
Metis: A kurs obejmuje cały materiał z książki.
Hajtowy, wiem.
To chore czasy, studiuje się tylko dla papierka. Szkoda.
5 lut 01:05
Hajtowy: Pierwszy rok z matematyką przeżyłem u profesora, który upierdzielił 230 osób na I terminie...
byłem w gronie 23 szczęśliwców, którzy zaliczyli egzamin, na którym trzeba było zdobyć 4/20
pkt by dostać 3.0 xD
5 lut 01:59