grupa przemiennosc
mikolaj: G jest grupą i dla każdego a należącego do tej grupy a*a=e (gdzie * to jakieś działanie),
dowiedź że
jest to grupa przemienna ( a*b=b*a).
wiec widać że a jest inwersją dla samej siebie, więc mogę powiedzieć że a=a=e np. 0+0=0 albo
1*1=1
etc. więc przemienność zachodzi więc jest to grupa przemienna. jak to ubrać w słowa żeby miało
ręce i nogi?
4 lut 16:18
Adam0: a=a−1 dla każdego a − wniosek
a*b=a−1*b−1=(ba)−1=ba
4 lut 16:21
jc:
ab = a e b = a ab ab b = e ba e = ba
4 lut 16:27
mikolaj: dziękuje!
4 lut 16:29