Twierdzenie dotyczące funkcji złożonej
Mdas: Witam, czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi Twierdzenie dotyczące funkcji złożonej na tym
przykładzie? Bo kompletnie nie rozumiem skąd się to wzięło.
| | sin6x | | sin6x | |
lim x−>0 |
| = lim x−>0 (6 |
| ) |
| | x | | 6x | |
| | siny | |
y = f(x) = 6x , h(y) = 6 |
| |
| | y | |
Zatem
| | sin6x | | siny | |
lim x−>0 |
| = 6lim y−> 0 |
| = 6*1 = 6 |
| | x | | y | |
I teraz moje pytanie, skąd się wzięło to 6*1 i wynik końcowy
4 lut 14:56
azeta: mamy twierdzenie, które mówi
| | sin[f(t)] | |
limt−>0 |
| =1, |
| | f(t) | |
chcąc je wykorzystać w powyższym przykładzie
| | sin6x | |
limx−>0 |
| , mnoży się mianownik przez 6 (ale to by spowodowało, że otrzymamy 1/6 |
| | x | |
wyjściowej funkcji, zatem mnożymy jeszcze przez 6, co sumarycznie da mnożenie przez 1)
i na podstawie powyższego twierdzenia otrzymujemy
4 lut 15:05
Adam0: f(t)=1/t
limt→0 t*sin(1/t) = 1 ?
4 lut 15:16
Mdas: Dziękuję
4 lut 15:20
sylwia: Czy wiesz, że lim x−>0 sinxx=1? Jeśli tak, to stąd jest 6*1.
Trochę to pogmatwane, ale generalnie chodzi o uogólnienie powyższego wzoru na granicę ilorazu:
sinusa z pewnego wyrażenia przez to wyrażenie, gdy to wyrażenie dąży do zera.
Taka granica zawsze dąży do 1.
W Twoim przykładzie było sinus 6x, a zatem w mianowniku też musi być 6x. Żeby do tego
doprowadzić, trzeba ułamek pomnożyć i podzielić przez 6. (czyli w mianowniku będzie 6x,
a przed sinusem w liczniku też pojawi się 6,które może także być umieszczone przed całym
ułamkiem)
Następnie 6, jako stałą, można wyciągnąć przed granicę na podstawie własności granic. Stąd
6*1.
Czy coś się wyjaśniło?
4 lut 16:04
Mdas: Tak, dziękuję wam wszystkim <3
4 lut 16:25