Liczbę 180 przedstaw w postaci sumy
RudeBunny: Mam wielki problem z tym zadaniem, prosze o pomoc..
Liczbę 180 przedstaw w postaci sumy czterech składników będących liczbami całkowitymi tak, aby
tworzyły one ciąg geometryczny, w którym trzeci wyraz byłby większy od pierwszygo o 36.
5 lut 21:33
Bogdan:
To przesada nazywać rozwiązanie układu równań wielkim problemem.
a1 + a−1q + a1q2 + a1q3 = 180
a1q2 − a1 = 36
5 lut 21:52
Bogdan:
Z nudów rozpocznę rozwiązywanie tego układu.
a
1 + a
1q + a
1q
2 + a
1q
3 = 180
a
1q
2 − a
1 = 36
| a1 (1 + q + q2 + q3) | | 180 | |
| = |
| |
| a1 (q2 − 1) | | 36 | |
| (1 + q)(1 + q2) | | 1 + q2 | |
| = 5 ⇒ |
| = 5 itd. |
| (q − 1)(q + 1) | | q − 1 | |
5 lut 22:36
RudeBunny: dziękuje Ci bardzo błąd robiłam w rozpisce.
5 lut 23:22
Kinga: Weź Bogdan nie rób z siebie nie wiadomo kogo. Kozak w necie...
18 kwi 21:20
Krzysiek : a co znasz Bogdana ?
18 kwi 21:40
SSSS: a czemu to trzeba przez siebie podzielić? to jakaś zależność czy tak z nikąd?
9 maj 21:31