Bolzano
OLA: Tw. Bolzano. Każde ciągłe odwzorowanie przedziału <a,b> ma co najmniej jeden punkt stały, tzn
istnieje c∊<a,b> takie że f(c)=c
wytłumaczy ktos o co chodzi z tym punktem stalym? przypuscmy ze mamy funkcje f(x)=3x i na
przedziale <1,2> nie ma takiego c że f(c)∊<3,6>
4 lut 14:20
Adam0: przedziału [a, b] w samego siebie
4 lut 14:21
OLA: aa czyli odwzorowuje przedział <a,b> w ten sam przedział <a,b> i wtedy ten punkt istnieje?
4 lut 14:25
jc: f(a)=a lub f(b)=b lub ( a < f(a) i f(b) < b).
Rozpatrujemy trzeci przypadek
g(x)=f(x)−x
g(a)=f(a)−a > 0
g(b)=f(b)−b < 0
dla pewnego c, a<c<b, g(c)=0, czyli f(c)=c.
4 lut 14:59