równanie
00000:
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić takie równanie? Wiem, że można tu podstawić pod wzór
a
2+b
2, ale jak podstawiam to nic mi nie wychodzi.
4 lut 14:01
wmboczek: 1) dziedzina
2) obustronnie razy (2x−1)2
3) redukcja wyrazów podobnych i sporowadzenie do W(x)=0
4) rozwiązanie i kontrola rozwiązań w D
4 lut 14:07
PW: Warto zawsze trochę pomyśleć, czy zadanie nie jest łatwiejsze, niż się na pierwszy rzut oka
wydaje.
Mamy do czynienia z równaniem typu
a
2+b
2=2,
czyli w postaci równoważnej
(a+b)
2−2ab=2,
u nas
| | x | | x | | 1 | |
(x+ |
| )2−2x |
| =2, x≠ |
| |
| | 2x−1 | | 2x−1 | | 2 | |
| | 2x2−x+x | | 2x2 | |
( |
| )2− |
| =2 |
| | 2x−1 | | 2x−1 | |
| | 2x2 | | 2x2 | |
( |
| )2− |
| =2, |
| | 2x−1 | | 2x−1 | |
czyli po odpowiednim podstawieniu
t
2−t=2
− łatwizna.
4 lut 15:37