matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę podwójną w obszarze D :
Red_Baron:
Oblicz całkę podwójną w obszarze D : ∫∫
D
(xy −x) dxd; D: y=x, y=2x, x=1
4 lut 13:47
Ziomal:
https://www.youtube.com/watch?v=4NzC3AYusjc
4 lut 14:02
Mila:
∫∫
D
(xy −x) dxdy= =∫
0
1
[
y=x
∫
y=2x
(xy−x)dy)]dx=
1
=∫
0
1
([
xy
2
−xy]
x
2x
) dx=
2
1
3
=∫
0
1
(2x
3
−2x
2
−
x
3
+x
2
) dx=∫
0
1
(
x
3
−x
2
) dx=
2
2
3
1
1
=[
*
x
4
−
x
3
]
0
1
=
2
4
3
3
1
1
=
−
=
8
3
24
4 lut 17:41
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick