Michu: Nie mogę rozłożyć takiego wielomianu:
x4+4x3-25x2-16x-84
12 lis 20:57
coco:
miejsce zerowe to x = -2 bo W ( -2) =0
podziel w(x) przez (x +2) i dalej szukaj pierwiastków

12 lis 21:02
coco:
Sorry nie zauważyłam,że jest - 84 wzięłam + 84


sprawdź może jest + 84
wtedy W (- 2) =0
12 lis 21:07
Michu: No właśnie, w tym problem, że tam jest minus. Gdyby był plus, to by nie było kłopotu. 2
razy na liście jest tak samo, więc to chyba nie błąd, niestety
12 lis 21:14
b.: no to możesz szukać pierwiastków wśród dzielników wyrazu wolnego (-84), czyli
wśród: -84, -42, -28, -21, -14, -12, -7, -6, -4, -3, -2, -1
i te same, ale z plusami
jak nic nie będzie, to kicha

-- znaczy wielomian da się na pewno rozłożyć (jak każdy
wielomian stopnia >2), ale nie wiadomo jak
12 lis 21:32
coco:
Noo

to tak jak pisze
b licz w do podzielników
albo cos bedzie

? albo sie pocwiczyszw potegach


powodzenia
12 lis 21:42
Michu: Ale niekoniecznie pierwiastki są wymierne. Wśród podanych liczb raczej nie ma pierwiastka
12 lis 21:45
Mycha: wlasnie chyba nie ma. z tego co stwierdzilam to jeden pierwiastek jest pomiedzy -8 a -7
to jeden. i jeszcze jeden pomiedzy 4 a 5. czyli kicha
12 lis 21:48
coco: Tez tak myslę wiec kicha

!

12 lis 21:51
Michu: Wyznaczyłem wykres za pomocą Excela i też doszedłem do takiego wniosku,
ale jak wyznaczyć je algebraicznie?
12 lis 21:52
coco:
To zad . masz z podrecznika

czy Pani/Pan podali może jednak + 84


byłoby o kłopocie
12 lis 21:53